Mange bække små…………

En artikel om Garverbæk ved Bøstrup Langå.
Dato: 11 November 2009
Tekst og foto: Lars Hjortshøj / Web-Redigering: Ole Welling Hansen (LSF)

Gudenåen eller "Danmarks-åen", som jeg også har hørt den omtalt, er efter danske forhold imponerende i sin størrelse og burde jo som bekendt benævnes som en flod.

Men som overskriften så rigtigt antyder, så er dette fantastiske vandløb jo et sammenrand af små livgivende bække, der hver især er særdeles følsomme og påvirkelige af vi menneskers hærgen.
Fra naturens side danner disse små ofte kolde og rislende vandløb også grundlaget for ørredens og laksens evne til reproduktion, og er derfor altafgørende for den naturlige balance i hele vandløbet. Belært af facts har vi meget tidligt måtte indse, at denne hårfine balance i naturen har gjort det nødvendigt ikke alene, at stramme op på miljø lovgivningen men også at kompensere naturen med udsætninger i stor udstrækning, for at skabe et miljø som "ligner" den ægte vare om man så kan sige.
Der har nu igennem mange år været en voldsom dialog om især laksen i Gudenåsystemet og mulighederne for, at kunne genskabe en naturlig reproducerbar stamme af laks. Her har det især været de menneskeskabte forhindringer, som har været centrum for diskussionerne, da man jo har taget det for givet, at de involverede kommuner selvfølgelig havde "styr" på miljøet i de vandløb som befinder sig i deres områder.

Garverbæk har sit udspring i nærheden af Hagsholm mose, hvor den løber under Hammel-Randers landevejen, og passerer Bøstrup, hvor den så løber sammen med Granslev å, som igen løber sammen med Lilleåen for så endelig at tilslutte sig Gudenåen.

Sidste sommer blev jeg nærmeste nabo til et lille stykke af Garverbæk, og kunne her konstatere at miljøet i og omkring bækken var kraftigt "belastet". Brinker var totalt nedtrådte af kreaturer, som anvendte bækken som både drikketrug og som potte.
Masser af wrap-plastik var i generationer trådt ned i og omkring bækken, og det lugtede fælt over alt. Efter at have brugt adskillige timer og dage på oprensning efter fortidens synder, kunne jeg konstatere at der stadig var en modbydelig lugt fra vandløbet og at dette alene ikke kunne henføres til kreaturer eller forrådnelse i naturen.
Da Graver bæk er omfattet af naturbeskyttelseslovens §3 og yderligere klassificeret som gydested for laks og havørreder mente jeg, at det måtte være en oplagt opgave for Favrskov Miljø og indviede dem herefter i mine observationer.
Favrskov Miljø svarede omgående tilbage, og jeg tror ikke, at der gik mere end 14 dage før der var en biolog på "åstedet" hvilket jeg var lamslået imponeret over.
Biologen foretog en "tur" igennem bækken hvor der blev gjort nogle iagttagelser undervejs med menneskeskabte spærringer som f.eks. en sø og diverse udløb fra ejendomme samt af kreatur vandings- og besørge stedet som efter et påbud straks blev rettet "nødtørftigt".
Under dette "forløb" med Kommunen var dialogen meget positiv og lovende for et fremtidig resultat og kommunens teknikere og velvilje steg i agtelse til sky-højde.
For at sikre at det store arbejde som kommunen nu havde indladt sig på også bar frugt, tillod jeg mig i maj 2009 at udlægge en større gren på tværs af bækken, bare sådan for at få et par vellignende fotos at hvad der sådan kommer "sejlende" ned at vandløbet.
Resultatet af aktiviteten kan ses og læses her i mail sendt til Miljø Favrskov Kommune:

Citat af denne mail
Hej Jens

Jeg har de seneste måneder (over sommeren) ladet mig orientere om de undersøgelser som har pågået omkring Garverbæk, og den dialog som har været med et par af vores naboer.
Jeg kan forstå at der er en betydeligt udsivning og forekomst af okker i bækken, som dels er vanskelig at lokalisere men også problematisk at dæmme op for.
Uden på nogen måde at være fagmand på området, er forekomsten af okker vel et naturskabt problem, som kan være meget vanskeligt sådan bare lige at finde en billig løsning på.
Noget mere håndgribeligt er de menneske skabte problemer som selvbestaltede reguleringer, opstemninger landbrug o.s.v men også gamle utætte rørledninger og septiktanke som ikke fungerer.
Jeg føler mig faktisk meget overbevist om, at mere end 50% af den dræbende årsag i Garverbæk primært stammer fra "uheldige" udledninger fra de ejendomme som er beliggende langs bækken.

Tilbage i maj måned dette år anbragte jeg en kraftig gren på tværs at bækken med et meget skræmmende resultat (se følgende fotos)

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_query() in /customers/e/2/7/langaa-sf.dk/httpd.www/aktivitetsinfo/info38.php:73 Stack trace: #0 {main} thrown in /customers/e/2/7/langaa-sf.dk/httpd.www/aktivitetsinfo/info38.php on line 73